Guvernul a publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) un proiect de Hotărâre prin care propune majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cu 10%, de la 1 octombrie 2023. Astfel, salariul minim va crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 300 de lei brut sau 93 de lei net pentru angajați.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, măsura are ca scop stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru. De asemenea, se urmărește alinierea salariului minim la nivelul mediu al Uniunii Europene, unde acesta este de aproximativ 1.500 de euro.
În prezent, în România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului minim vor beneficia însă un număr mai mare de persoane, respectiv 1.867.588 de salariați, întrucât această creștere va avea impact asupra altor drepturi și obligații legate de contribuțiile sociale și fiscale.
De exemplu, majorarea salariului minim va determina creșterea contribuției pentru persoanele cu handicap neîncadrate, care se raportează la salariul minim, precum și modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale pentru persoanele care realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală, care nu poate fi mai mică decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
De asemenea, va fi majorat plafonul în funcție de care persoanele fizice ce obțin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, care se determină în funcție de nivelul salariului minim brut pe țară. Totodată, vor fi majorate și normele de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit.
Proiectul prevede că majorarea salariului minim se va aplica începând cu data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, adică cel mai probabil din luna octombrie. Însă există posibilitatea ca salariul minim să crească din nou în ianuarie 2024, dacă se va menține trendul actual.
Conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), salariul mediu brut pe economie ar urma să ajungă la 6.100 lei în decembrie 2023 și la 6.500 lei în decembrie 2024. Dacă raportăm aceste valori la salariul minim actual și proiectat, rezultă o creștere a acestuia cu aproximativ 8% în ianuarie 2024 și cu încă 6% în ianuarie 2025.
Astfel, salariul minim brut ar putea ajunge la 3.750 lei în ianuarie 2024 și la 4.000 lei în ianuarie 2025, ceea ce ar însemna un plus net pentru angajați de circa 240 lei și respectiv 300 lei față de nivelul actual.
Majorarea salariului minim este una dintre promisiunile electorale ale coaliției de guvernare, care a anunțat că va crește acest indicator până la 50% din salariul mediu brut pe economie până în 2024. Însă această măsură este controversată, întrucât are și efecte negative asupra competitivității economice, inflației și deficitului bugetar.